De 5 beste tips voor een stijlvol interieur

De inrichting van je huis is belangrijk voor hoe je je voelt in huis. Wanneer je gasten ontvangt wil je uitpakken met een mooi interieur, maar ook voor je eigen gemoedsrust en toestand is het belangrijk dat je je goed voelt in je huis. Alles staat of valt met een verzorgd interieur dat past bij je woning en bovenal: dat past bij jou!

Een stijlvol interieur

Maar hoe kom je tot dat stijlvolle interieur waar je je helemaal op je gemak voelt? Hieronder hebben we de 5 beste tips verzameld over de inrichting van je huis en vooral: over stijl. Iedereen die zijn interieur wil verbeteren, moet minstens even stil staan bij deze 5 punten.

1) Stijl begint met kleur

De grootste sfeermaker van een ruimte is de kleur. Met de kleur kun je heel veel doen met je interieur waardoor het stijlvoller wordt en je gezelligheid creëert. Je kunt er ook visueel de kamer mee vergroten of bepaalde hoeken benadrukken.

Probeer eens een paar kleuren te combineren in 1 ruimte. Hierdoor wordt je interieur direct levendig. Let er wel op dat je de juiste combinatie maakt zodat je sfeer en gezelligheid brengt die past bij de ruimte, bij jou en bij de verdere inrichting van de ruimte. Heb je bijvoorbeeld al veel meubels, let er dan op dat deze qua kleur ook passen bij je kleurkeuze.

2) Materiaalkeuze

Naast de kleur is ook de materiaalkeuze erg belangrijk voor een stijlvol en sfeervol interieur. Denk bijvoorbeeld aan de keuze van je meubels: leder of stof, hout of metaal. Ook de muren en ramen doen veel aan de stijl van de ruimte. Kies je voor veel glas of ga je voor een ruw bakstenen muur? En de vloer: ga je voor tapijt of laminaat?
De keuze van het materiaal is erg belangrijk voor de sfeer, gezelligheid en dus de stijl een kamer.

3) De indeling

In de ene ruimte is dit meer van toepassing dan in de andere, maar eigenlijk komt het overal wel in zekere mate terug: de indeling van een ruimte. Niet alleen waar je je meubels en spullen gaat zetten, maar ook hoe vol wil je de ruimte maken. De indeling is van invloed op de sfeer en natuurlijk ook op de praktische kant. Je wilt wel al je spullen kunnen opbergen, dus er moet voldoende kastruimte zijn. Of in een keuken wil je niet steeds heen en weer moeten lopen tijdens het koken, dus het moet wel logisch ingedeeld zijn. Sta dus zeker stil bij de indeling van de ruimte wanneer je je interieur onderhanden wilt nemen.

4) Licht en verlichting

Het licht en de verlichting van een ruimte is een grote factor die bepaald hoe je je voelt bij het interieur. Meestal kun je weinig veranderen aan de lichtinval of plaatsing van de ramen zonder een grote verbouwing te doen, maar met een aantal strategisch geplaatste lampen kun je al veel doen. Eigenlijk zijn de 3 voornoemde punten ook alle 3 in zekere mate van invloed op het licht in de kamer. Met een witte muur maak je kamer bijvoorbeeld lichter en met de indeling kan je er voor zorgen dat het licht beter tot achter in de ruimte kan vallen (zonder dat het geblokkeerd wordt door een meubelstuk bijvoorbeeld). Ook gordijnen of andere vormen van verduistering kunnen veel bijdragen aan de sfeer van de kamer op het gebied van licht en lichtinval.

5) Meubels en decoratie

Uiteindelijk vul je de ruimte op met meubels en kleed je hem aan met decoratie. Welke meubels en decoratie je kiest zijn belangrijk voor het gevoel dat je krijgt bij je interieur. Je kunt kiezen voor moderne meubels of eerder klassiek. Let er op dat de meubels niet alleen mooi zijn om te zien, maar dat ze ook functioneel zijn. Heb je al veel spullen die in het zicht blijven, probeer dan de decoratie te verminderen. Hou bij je meubelkeuze natuurlijk ook steeds rekening met het voorgaande punt over indeling.

Aan de slag!

En nu aan de slag met je interieur! Kijk je al jaren tegen hetzelfde aan? Wil je eens iets anders? Is je interieur verouderd of is het eens dringend nodig dat je meer kastruimte maakt? Met bovenstaande tips weet je alvast waar je rekening mee moet houden, maar we kunnen voorstellen dat je niet weet waar je moet beginnen. In dat geval kun je natuurlijk ook altijd eens een interieurarchitect om raad vragen.

Iedereen verdient een stijlvol interieur!